Ιστορική Αναδρομή

 

  Το Φεβρουάριο του 2002 δημιουργήθηκε το πρώτο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.με.Α). Από τότε ως και σήμερα έχει εξυπηρετήσει πάνω από 2000 άτομα. Πλαισιωμένο από έμπειρο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ήταν έτοιμο να βοηθήσει όποιον έχρηζε της υποστήριξης του. Ανάμεσα στις λειτουργίες του υπάγονταν προγράμματα που αφορούσαν την λειτουργική αποκατάσταση (φυσικοθεραπεία,  εργοθεραπεία, λογοθεραπεία). Καθώς επίσης, προγράμματα κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης ατόμων με αναπηρίες καθώς και των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα, καταρτισμένο προσωπικό διενεργούσε επισκέψεις κατ’ οίκον σε άτομα που αδυνατούσαν να προσέλθουν στο χώρο του ΚΕΚΥΚΑμεΑ. 

Με την πάροδο των χρόνων εντάχθηκαν  νέα προγράμματα (επιδοτούμενα και μη) μέσω της Ε.Ε. Αυτά αφορούν προγράμματα που έχουν στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων των επωφελούμενων με απώτερο σκοπό να νιώθουν χρήσιμοι και να ενταχθούν αρμονικά στην ευρύτερη κοινωνία.

Το 01/01/2012 μετονομάζεται σε Κέντρο Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Αναλυτικότερα, έχουμε από τον Φεβρουάριο του 2002 ως και το 2005 την διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας και καταγραφής των αναγκών των ΑμεΑ. ώσπου:

 

  • Tο 2006 η προσπάθεια ξεκινά με το πρόγραμμα άθλησης για ΑμεΑ, ένα καινοτόμο πρόγραμμα στα πλαίσια του προγράμματος "Άθληση για όλους" της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του τότε Υπουργείου πολιτισμού - Αθλητισμού.

 

  • Tο 2007 η συνέχεια του παραπάνω προγράμματος δίνει την ευκαιρία στους επωφελούμενους να ισχυροποιήσουν την θέληση τους για συμμετοχή και άθληση ενισχύοντας ουσιαστικά την δύναμη της ψυχής και του σώματος

 

  • Tο 2008 το κέντρο μας υλοποιεί δυο ενέργειες, αρχικά ενα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με την αρωγή και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με θέμα "Πηλός - Φαντασία - Δημιουργία" στα πλαίσια του προγράμματος "Νέα Γενιά σε Δράση - Πρωτοβουλίες" μια προσπάθεια που αποτέλεσε το μεταίχμιο για την είσοδο των επωφελούμενων στην τέχνη μέσω του πηλού και εν συνεχεία το πρόγραμμα εκμάθησης μουσικής  ενταγμένο στα πλαίσια του έργου " Προσβάσιμες Διαδρομές Κοινωνικής Ένταξης ΑμεΑ" σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.με.Α. ενα πρόγραμμα εισαγωγής στην επαφή με την μουσική και την δυνατότητα που παρέχει στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων.

 

  • Tο 2009 η επιτυχία των προηγούμενων προγραμμάτων οδήγησε τους συντονιστές αυτών στην αύξηση τους. Την σκυτάλη στην προσπάθεια του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ για την επέκταση στην τεχνογνωσία του και την ενίσχυση του τομέα της φυσιοθεραπείας προστέθηκε η συμμετοχή στο πρόγραμμα LEONARDO DA VINCI (P.L.M.) του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και με κοινοτικούς πόρους που έλαβε συνεργάστηκε με το Κέντρο Νευρολογικής Αποκατάστασης ¨Godeshoeh¨ στην Γερμανία.Στο πρόγραμμα συμμετείχε ο φυσικοθεραπευτής του ΚΕΚΥΚΑμεΑ, Ντάφος Παναγιώτης. Στη συνέχεια ακολούθησε το πρόγραμμα ¨Νέα Γενία σε Δράση¨-Πρωτοβουλίες Νέων με θέμα "ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ....ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ" που είχε ως σκοπό την μύηση των συμμετεχόντων στην τέχνη της ζωγραφικής.'Έχει συσταθεί Εθελοντικό Δίκτυο στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, με απότερο σκοπό την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους.

 

 

 

  •  To 2010 το κέντρο μας υλοποιεί προγράμματα ζωγραφικής, ψυχαγωγίας θεάτρου, άθλησης Α.με.Α, κηροπλαστικής καθώς επίσης βιολογικής καλλιέργειας, Ιστορίας της Τέχνης και της Πληροφορικής τα οποία διεξήχθησαν σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης Έβρου (Ν.Ε.Λ.Ε.).

 

  • Το 2011 προστίθενται επιπλέον λειτουργίες στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.με.Α. που αφορούν προγράμματα ομαδικής ψυχοθεραπείας, Μουσικοθεραπείας και Ζαχαροπλαστικής.  Επιπλέον μέσα στα πλαίσια του εθελοντισμού το κέντρο συμμετέχει στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics Αθήνα 2004. Τέλος, επισφραγίζεται η συμφωνία για τα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης (Κ.Ο.Χ. 5 μηνών).